keskiviikko 12. lokakuuta 2016

Aloituspuuhat

Päätimme opetella siiderin valmistusta kotioloissa. Nuoruudessa on tullut tehtyä kotiviiniä, mutta kummallakaan ei ole siiderin teosta aiempaa kokemusta. Ensikertalaisina kirjaamme tänne blogiin projektimme edistymistä. Blogin nimi viittaa kotipaikkaamme, joka sijaitsee tavallisessa helsinkiläisessä lähiössä, mutta sopii mainiosti siiderin nimeksi :)

Homma lähti käyntiin tarvikkeiden hankinnasta. Tarkoituksena on ensin tehdä pienempiä satseja kokeilumielessä, joten isommat saavit saavat vielä odottaa. Käymisastioiksi hankimme käteviä 10 litran ämpäreitä ja kannet, joihin asennettiin itse vesilukot. Mehuksi halusimme mahdollisimman laadukasta omenamehua. Omien omenapuiden puuttuessa mehu ostettiin Itä-Helsingin REKO-lähiruokaringin jakelusta Söderbyn luomutilalta. 

Mehu oli pastöroitua, luomuomenista kylmäpuristettua omenatäysmehua. Luomutilan isännän mukaan pastöroitu mehu ei olisi ollut paras mahdollinen vaihtoehto siiderille, koska pastörointi tappaa mehusta sen oman luonnollisen hiivan. Ystävällinen isäntä tosin lupaili, että hänen avullaan voimme myöhemmin hankkia myös pastöroimatonta mehua, jos haluamme.


Tähän mennessä hankitut tarvikkeet: 
  • 2 kpl 10 litran ämpäriä ja kannet
  • 2 kpl vesilukkoja tiivisteineen
  • desinfiointiainetta
  • ominaispainomittari
  • lappo
  • 4 litraa tuorepuristettua omenatäysmehua (luomu)
  • 1 kg panimosokeria
  • 1 pussi (9 g) kuivattu siiderihiiva Mangrove Jack's Cider M02

Alkuhankintoihin meni yhteenä noin 35€. Matkan varrella tulee varmasti lisähankintoja, mutta eiköhän näillä päästä alkuun.



Omenamehua jatkettiin neljällä litralla vettä, jolloin saimme yhteensä 8 litraa mehua. Maistelimme mehua ja siinä säilyi mielestämme tällä blandaussuhteella hyvä ja riittävän voimakas omenan maku. Omenamehun sokeripitoisuus oli blandauksen jälkeen +20. Mehuun lisättiin vielä panimosokeria 250 g ja sokeripitoisuus kohosi +35. Nähtäväksi jää saadaanko tällä aloitussokeripitoisuudella tavoitteeksi asetettua noin 5 % siideriä..


Siiderihiivapussissa oli 9 g hiivaa, joka pussin kyljessä olleen tiedon mukaan riitti 23 litraan nestettä. Pussin sisältö jaettiin kolmeen osaan "kotikonstein", koska keittövaakamme ei näin pieniä määriä osannut mitata.

Satsi nro 1 speksit:
  • 4 litraa omenatäysmehua
  • 4 litraa lämmintä vettä
  • reilu 3 g siiderihiivaa
  • 250 g panimosokeria
  • sokeripitoisuus +35 
  • aloituspäivä 12.10.2016

Tästä alkaa siiderin valmistus Omenamäessa. Ensimmäinen satsi on nyt laitettu käymään :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti